Delfiinit

Delfiinit

 Delfiinit saattavat olla väärinymmärretyin eläinlaji, sillä jo pelkästään se, onko delfiini nisäkäs vai kala aiheuttaa monille hämmennystä ja harmaita hiuksia. Sitten tapellaan siitä, ovatko delfiinit valaita, valaat delfiinejä vai eikö delfiini ja valas liity lainkaan toisiinsa. Delfiinejä usein pidetään älykkäinä ja ystävällisinä, matkustetaan uiskentelemaan delfiinien kanssa, jolloin otetaan niiden kanssa kuvia kun ne pussaa poskelle tai lähdetään altaan kiertoajelulle delfiinin evästä kiinni pitäen. Rupesin miettimään, miksi delfiinien pito niin sanotussa vankeudessa, kouluttaen heitä viihdyttämään yleisöjä, eroaisi esimerkiksi paljon kohua aiheuttaneesta miekkavalaiden vankeudessa pitämisestä. Eroavatko delfiinit kuitenkin valaista tai muista vedessä elävistä nisäkkäistä? Millaisia delfiinit ovat luonnossa? Epäilen, että Sinäkin saatat yllättyä delfiinien todellisesta luonteesta!

Delphinidae eli delfiinit

Ei tarvinnut kauaa lukea delfiineistä ennen kuin niistä rupesi paljastumaan yllättäviä ja erikoisia piirteitä. Minun oli perehdyttävä vallan uusiksi lajiin, sillä kaikki, mitä kuvittelin niistä tietäväni tuntui olevan harhaluuloa. Delfiinit ovat siis valaiden lahkoon kuuluva nisäkäsheimo. Niitä on nykyään 44 eri lajia, tosin muutama näistä ovat pyöriäisiä, jotka eivät kuulu delfiinien heimoon. Miekkavalaat puolestaan kuuluvat delfiineihin, kuten myös pullokuonodelfiinit, jotka lienevät tutuin ja tunnetuin delfiinilaji – televisiosta, elokuvista ja delfinaarioista tuttu pitkäkuonoinen kaveri. Pullokuonodelfiinit ovat myös yleisin delfiinilaji.

Delphinidae eli delfiinit

Delphinidae eli delfiinit

Delfiinit ovat yleiseen mielikuvaan valaasta verrattuna suhteellisen pieni eläin. Suurin osa delfiineistä kasvaa keskimäärin muutaman metrin pituiseksi, tosin niiden koko vaihtelee 1,5 metristä 10 metriin. Paino voi olla jopa 7000 kiloa (miekkavalas). Delfiinien väritys ja ulkomuoto vaihtelee lajin mukaan – pullokuonodelfiinin pitkä nokka ja harmaa väritys ei suinkaan ole perusominaisuus kaikille delfiineille. Suurin osa delfiineistä viihtyy trooppisessa ilmastossa, lämpimässä vedessä. Ainoa delfiinilaji, joka ei elä trooppisessa vedessä on pitkäeväpallopää. Lisäksi miekkavalaita esiintyy arktisilla alueilla. Oikeastaan delfiinien elinympäristö ja levittäytyneisyys on erityisen monipuolinen ja laaja – toiset elävät syvissä vesissä, toiset vain muutaman metrin syvyydessä, jotkut rannikkoalueilla ja toiset syvämeressä. Delfiineihin voi törmätä joskus jopa joissa.

Tiesitkö…

Delfiinit ovat tunnettuja ja tutkittuja niiden erinomaisista sosiaalisista taidoista ja harvinaisista kommunikointitavoista. Yllättävää saattaa olla, että jotkut delfiinilajit elävät vain muutamien yksilöiden ryhmissä. Delfiinien älykkyyden sanotaan olevan lähellä ihmiskykyjen tasoa. Pullonokkadelfiinin aivojen massa on jopa suurempi kuin ihmisellä, tosin tutkimukset osoittavat, että delfiinien aivot ovat ihmisaivoihin verrattuna yksinkertaiset ja heikosti kehittyneet. Delfiinit kuitenkin kykenevät ymmärtämään käsitteitä, yleistämään sekä oppimaan. Ne pystyvät ratkomaan yksinkertaisia tehtäviä monen muun eläimen tavoin, mutta erikoista on todisteet delfiinien kyvystä käyttää työkaluja. Tämä ominaisuus muistuttaa lähinnä apinoiden kykyjä. Muita eläimiä, jotka yltävät samaan älylliseen tasoon ovat muun muassa jotkut papukaijat, merileijonat ja hyönteiset. Delfiinit eivät siis olekaan erityisen huippuälykkäitä, kuten usein ajatellaan niiden olevan.

Delfiini on lihansyöjä, jonka pääravintona toimii pienet kalat ja äyriäiset. Delfiini toimii ihmisen tavoin monessa asiassa: se ei pysty hengittämään vedessä, vaan tulee veden pinnalle haukkomaan happea. Delfiini syö suunsa kautta ja hengittää ilmareiän kautta, sillä muuten se saattaisi nielaista vettä keuhkoihinsa, joka puolestaan aiheuttaisi hukkumisen. Lisäksi delfiinit osaavat kommunikoida sekä harrastaa seksiä viihteellisyyden ja nautinnon vuoksi – lähes kaikki muut eläinlajit puhuvat pelkästään viestittääkseen tärkeätä tietoa esimerkiksi alueella olleista petoeläimistä, ja pariutuvat ainoastaan lisääntymistarkoituksessa. Tutkittuani näitä eläimiä, minulle jäi vain lisää kysymyksiä! Ne ovat samanaikaisesti älykkäitä sekä yksinkertaisia, ihmismäisiä mutta aivan omalla tavallaan toimivia. Varmaa on ainoastaan se, että delfiineissä on vielä todella paljon tutkittavaa.