Ei se aina sinistä tai vihreää ole

Ei se aina sinistä tai vihreää ole

Mikä on meren väri? Jokainen lapsi vastaa siihen viiveettä: sininen! Kokeneemmat matkustajat antavat todennäköisesti vastauksena vihreää, kellertävää, valkoista auringon säteissä, harmaata Helsingissä ja mustaa yöllä. Meri on kuitenkin tätäkin värikokoelmaa monimuotoisempi ja mielenkiintoisempi, ja niin kuin kuukin voi olla välillä punainen kuunpimennyksen aikana, merellä on olemassa ainoastaan merelle ominaisia ilmiöitä.

Red Tide, Tai Punainen Vuorovesi

Ylhäältä katsottuna tämä ilmiö on suorastaan kauhean näköinen. Meri näyttää silloin sellaiselta, että se olisi täynnä verta. Itse asiassa, punainen vuorovesi ei ole aina välttämättä punaista eikä vuorovettä, mutta nimitys on kyllä kaunis. Tätä ilmiötä nähdään silloin tällöin Floridassa, Kanadan ja Yhdysvaltojen sekä Australian rannikoilla, ja syynä punaiselle vuorovedelle toimii veden kukkiminen. Kun merivedessä alkaa jostain syystä nopea ja voimakas kasviplanktonin erikoislajien lisääntyminen, veden väri muuttuu punaiseksi. Yleensä ilmiö voidaan havaita rannikoiden läheisyydessä ja sen huutava punainen väri varoittaa meitä luonnon tapaan vaarasta. Esimerkiksi Meksikonlahdessa punaisia vuorovesiä aiheuttaa brevetoksiinia sisältävä Karenia brevis -niminen merilevä. Brevetoksiini on erittäin vaarallinen myrkky, joka tappaa niin kalat kuin ihmisetkin; jos näitä leviä tulee kiinnittymään kaloihin tai simpukoihin, ne tulevat myrkyllisiksi. Joskus riittää jopa pieni tuuli punaisen vuoroveden suunnasta ja tämän tuulen mukana kuljetetun ilman hengittäminen. Sitä seuraa yleensä yskä ja runsaat kyynelvuodot. Mainenlahdessa Kanadan ja Yhdysvaltojen rannikolla punaisia vuorovesiä on aiheuttanut toinen merilevä nimeltään Alexandrium fundyense, joka on myös myrkyllinen ja sisältää saksitoksiinia eli hermomyrkkyä. Sitä käytettiin aikoinaan jopa kemiallisena aseena.

Ensimmäinen virallisesti rekisteröity punainen vuorovesi nähtiin vuonna 1793 Kanadassa. Noin viidenkymmenen vuoden kuluttua sama ilmiö havaittiin Floridan rannoilla, ja punaisessa vedessä uineet ihmiset kärsivät sen jälkeen iho-ongelmista. Rannalla asuvat ihmiset yskivät, aivastivat ja heillä oli nuhaa. Isompi vahinko sattui vuonna 1976 Borneon rannoilla, minkä seurauksena 202 ihmistä sai myrkytyksen ja seitsemän heistä kuoli: he söivät myrkyttyneitä simpukoita ja tuloksena oli keskushermoston halvaantuminen. Viime vuosina punaisia vuorovesiä on tapahtunut useammin ja muun muassa Karibian merellä on kuollut kaloja vaarallisten kasviplanktonlajien lisääntymisen seurauksena. Ilmiön syitä ei tunneta tarkkaan vielä tänäkään päivänä, mutta luonnon antama punainen merkki kannattaa ottaa täysin vakavasti.

Viime Vuosien Menetyksiä

Floridassa alkoi iso punainen vuorovesi jo lokakuussa 2017 ja kesti noin vuoden ajan. Osavaltiossa julistettiin hätätila muutaman kerran sen jälkeen, kun ihmiset tulivat kaduille vaatimaan viranomaisilta puuttumista vesistöjen suojaamiseen ja punaisen vuoroveden aiheuttamien seurausten korjaamiseen. Joidenkin teorioiden mukaan ilmastonmuutos ja keskilämpötilan nousu on saanut aikaan sopivampia olosuhteita kasviplanktonille, mutta näitä teorioita ei olla vielä vahvistettu ja ihmiset keskittyvät punaisen vuoroveden seurauksiin. Floridassa tämän ilmiön aikana kuoli puolessa vuodessa ainakin 700 uhanalaista merikilpikonnaa, joiden ruumiit päätyivät rannalle; tavanomainen merikilpikonnien kuolemamäärä vuodessa on siellä noin 30-35. Samoina aikoina kuoli 8-metrinen hai, satoja delfiinejä, ahvenia ja merilintuja, ja tieteilijät vahvistivat, että tällä kertaa kaikki oli vakavaa: jotkut merieläinpopulaatiot tulevat kärsimään sukupuutosta vielä vuosikymmenien aikana ja jotkut eivät enää todennäköisesti pysty palautumaan lainkaan.

Toivottavasti lähivuosina maailmamme älykkäimmät ihmiset onnistuvat löytämään vastauksen, minkä takia tällaista tappavaa ilmiötä alkoi esiintyä yhä useammin. Tänä päivänä on kuitenkin vältettävä uimista myrkyllisissä vesissä ja punaisen vuoroveden aikana ei lähdetä maistamaan uusia meriruokia erilaisiin kalaravintoloihin: mielenkiintoinen kokemus saattaa päättyä hyvinkin ikävästi.