En enää halua syntyä merisiiliksi

En enää halua syntyä merisiiliksi

Jos kaikki meritähden säteet nostetaan ylös ja käännetään niin, että niiden päätepisteet koskettavat kaikki toisiaan ja sidotaan sieltä kiinni sekä täytetään säteiden välit jollakin materiaalilla, siitä tulee pallo – tai merisiilin kaltainen rakenne. Niillä ei ole kuin kaksi aukkoa kuoressaan: toinen sijaitsee alapuolella ja toimii suuna. Suusta sojottaa kartio, joka koostuu noin kahdestakymmenestä sauvasta ja levystä ja jotka kaikki yhdessä muodostavat viisi pientä pyramidia. Jokainen pyramidi toimii iskuvasaran tapaan, joten merisiili pystyy murskaamaan veden pinnan alla olevia kallioita ja syödä niiden päällä olevaa merilevää. Toinen aukko merisiilin kuoressa on sen yläpinnassa. Tämän aukon kautta merisiilin elimistöstä poistuu sulautumattomia ruoka-aineita. Mitä muuta merisiilistä? Vai vieläkö haluat syntyä piikeillä varustettuna pyöreänä meressä elävänä otuksena?

Merisiilin Jokapäiväisiä Haasteita

Vaikka merisiilin rakenne muistuttaakin meritähden rakennetta, sillä on paljon enemmän haasteita liikkumisessa meritähteen nähtynä. Merisiilillähän kaikki säteet ovat kiinni toisissaan, joten niiden liikuttaminen on mahdotonta. Merisiilin pinnassa on vain piikkejä… mutta minkälaisia? Näiden piikkien avulla merisiili siirtyy paikasta toiseen. Piikkejä käytetään ikään kuin lukuisten pienten jalkojen tapaan, ja nopeimmat merisiilit pystyvät tekemään niinkin suuria nopeusennätyksiä kuin kokonaiset kaksi metriä minuutissa. Joillakin merisiileillä nämä kuoren alapuolella olevat piikit ovat hieman paksunnettuja päistään ja niiden käyttö siirtymisessä muistuttaa lehmän tai hevosen kavioita.

Merisiilin Jokapäiväisiä Haasteita
Merisiilin Jokapäiväisiä Haasteita

Merisiilin piikit eivät ole samanlaisia kuin tavallisella siilillä, kuten nyt jo kävi ilmi. Kaiken lisäksi, merisiilin piikeillä on enemmän yhteistä ihmisen käsiin kuin tavallisen siilin piikkeihin. Merisiilin piikkien kiinnityspäissä on pieni syvennys, joka toimii yhdessä merisiilin kuoren pinnassa olevien epätasaisuuksien kanssa samalla tavalla kuin meidän olkapääniveletkin. Nämä lukuisat pienet nivelet ovat meidän nivelten tapaan piilotettuna pieniin nestepusseihin, ja neste rasvaa nivelpintoja koko ajan. Meidän kehossa niveliä on vain muutama merisiilin nivelmäärään verrattuna!Merisiili käyttää piikkejään monipuolisesti. Niiden käyttöä voisi rinnastaa kiinalaisissa ravintoloissa käytettäviin syömäpuikkoihin: merisiili siirtää löytämäänsä ruokaa suuhunsa päin lukuisten liikkeiden välityksellä tai heittää piikkeihin tarttuneita roskia pois. Jotkut merisiilit peittävät itsensä esimerkiksi yöksi erilaisilla merilevillä, mihin käyttävät taas piikkejä.

Joillakin merisiileillä piikit ovat herkkiä ja pitkiä, kun muilla ne ovat taas lyhyitä, tukevia ja vahvoja. Jotkut merisiilit pystyvät jopa poraamaan reikiä meressä oleviin kallioihin tai koralliriuttoihin ja rakentamaan sinne omia luolia – ja moni näistä otuksista viettää koko elämänsä rakentamassa luolaa, johon ruokaa tulee meriveden mukana. Vielä yksi merisiili pystyy vaaran sattuessa kiinnittymään kallioon niin, että sitä ei saa sieltä mitenkään irti. Merisiilin piikit toimivat siis kuin kokonainen työkalusarja, jota voidaan käyttää poraamiseen, piikkaamiseen, syömiseen, siirtämiseen ja siirtymiseen – ja jota jokainen merisiili kantaa aina mukana.Useimpien merisiilien piikit sisältävät toksiineja. Kun merisiilien hyökätään, sen piikit voivat jäädä hyökkääjän ihon alle sen jälkeen, kun ne rikkoutuvat, ja jatkaa merisiilin vihollisen myrkyttämistä. Jotkut myrkyt aiheuttavat vain osittaista halvaantumista, jotkut toimivat vahvana kuolemaan johtavana myrkkynä ja jotkut vain tuovat erittäin inhottavaa polttavaa tunnetta.

Merisiilit ovat kauniita, kun niitä katsellaan snorklaamisen tai sukellusreissun aikana, mutta niiden vaarallisuutta on vaikea yliarvioida. Omasta mielestäni niiden makukaan ei ole mikään paras – tai ehkä en vaan osannut valmistaa niitä kunnolla. Joka tapauksessa, merisiilit ovat meille perusihmisille pienessä merkityksessä: niiden katselu on mielenkiintoista ja niiden käyttäytymisen tutkiminen on kivaa, mutta niiden pyydystäminen ja syöminen on kyseenalaista.