Erilaiset hailajit

Erilaiset hailajit

Monet meistä tuntevat valkohain, tiikerihain ja vasarahain. Tiesitkö, että hailajeja on tosiasiassa olemassa yhteensä 368 kappaletta? Erityisesti TV on tuonut valkohain tutuksi monien elokuvien kautta.

Haielokuvista ylivoimaisesti tunnetuin on Tappajahai. Useimmat kavahtavat jo ajatusta haista, mutta kaikki hailajit eivät ole yhtä vaaralllisia petoja. Kerromme tässä muutamia mielenkiintoisia faktoja maailman vesistöistä löytyvistä, kiehtovista haikaloista.

Yleisesti tunnetut hait

Valkohai on tunnettu, suurikokoinen hai, joka voi kasvaa jopa 6 metrin pituiseksi. Sen paino voi olla jopa 2 tonnia. Ne voivat elää jopa 70-vuotiaiksi. Valkohai on yksin saalistava hailaji, joka käyttää ravinnokseen lihaa. Se syö mm. rauskuja, merinorsuja, merisaukkoja, merikilpikonnia ja turkishylkeitä. Joskus hait syövät ihmisten mereen heittämiä roskia ja esineitä. Hain vatsasta on löytynyt jopa autonrengas. Hain hampaissa erikoista on se, että sen menettämät hampaat kasvavat aina vain takaisin ja hai voikin menettää elämänsä aikana jopa 30 000 hammasta.Tiikerihai on toinen tunnettu hai ja se on maailman neljänneksi suurin. Tiikerihai voi kasvaa jopa 5-metriseksi ja ne voivat elää 50-vuotiaiksi. Hai on saanut nimensä sen kyljissä olevista raidoista, jotka auttavat sitä sulautumaan meren kasvien joukkoon. Tiikerihai syö kaloja, mustekaloja, hylkeitä ja muita haita. Myös tiikerihait voivat syödä meren jätettä ja niitä onkin joskus kutsuttu nimellä “merten roskatynnyri”.

Yleisesti tunnetut hait
Yleisesti tunnetut hait

Vasarai tunnetaan sen vasaramaisesta muodostaan. Hai voi kasvaa 4 metrin pituiseksi ja se voi painaa 400 kilogrammaa. Hain pään erikoisella muodolla on oma tarkoituksensa: se auttaa haita saalistuksessa. Pään muodon ansiosta hai näkee laajemmin, myös taaksepäin. Tämä laajentaa sen näkökenttää huomattavasti, jolloin se on tehokkaampi saalistaja. Vasarahai syö muita kaloja.

Erikoiset hailajit

Merienkeli on rauskua muistuttava, hitaasti liikkuva hailaji, joka voi kasvaa 1,8 metrin mittaiseksi. Hai voi elää jopa 150 metrin syvyydessä ja se käyttää ravinnokseen luukaloja, rauskuja ja äyriäisiä. Sitä tavataan mm. Välimeressä ja Mustanmeressä. Niitä on tavattu myös Etelä-Skandinaviassa ja Kanariansaarilla. Lajin esiintyvyys on vähentynyt runsaasti viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana ja laji onkin äärimmäisen uhanalainen. Merienkeli kuuluu ovovivipaarisiin lajeihin, joka tarkoittaa, että se synnyttää 9-20 munasta jo kuoriutunutta poikasta. Maailman toiseksi pienin hailaji on nimeltään kääpiöhai (Euprotomicrus bispinatus). Se kasvaa vain n. 27 cm pituiseksi. Kääpiöhai on muodoltaan pitkulainen. Sen pää ja silmät ovat suuret. Kääpiöhain ravintoa ovat planktonit eikä laji ole uhanalainen. Kääpiöhaita pienempi hai on Etmopterus perryi, joka jää vain 20 cm pituiseksi. Sitä esiintyy ainoastaan Kolumbian ja Venezuelan mantereilla.

Maailman toiseksi pienin hailaji on nimeltään kääpiöhai (Euprotomicrus bispinatus). Se kasvaa vain n. 27 cm pituiseksi. Kääpiöhai on muodoltaan pitkulainen. Sen pää ja silmät ovat suuret. Kääpiöhain ravintoa ovat planktonit eikä laji ole uhanalainen. Kääpiöhaita pienempi hai on Etmopterus perryi, joka jää vain 20 cm pituiseksi. Sitä esiintyy ainoastaan Kolumbian ja Venezuelan mantereilla.

Onko haita Suomen vesistöissä?

Hait eivät viihdy Suomen viileissä vesissä, mutta niihin on kuitenkin törmätty täällä kahteen otteeseen. Vuonna 1871 Ahvenanmaan rannalta löytyi kuollut sillihai. Sen lisäksi piikkihai on tavattu Suomen Saaristomerellä ja Selkämerellä. Piikkihai on Suomessa vieraileva hailaji, joka voi kasvaa metrin pituiseksi. Tämä parvessa elävä hailaji käyttää ravinnokseen kaloja ja selkärangattomia. Ihmiselle se ei ole vaarallinen. Piikkihaita syödään useissa Euroopan maissa ja Kiinassa. Siitä valmistetaan mm. haineväkeittoa ja hyytelöä.