Kömpelöitä ja söpöjä merilintuja

Kömpelöitä ja söpöjä merilintuja

Merilinnuista puheen ollen, mieleen tulee erilaisia lokkeja ja pelikaaneja. Harvemmin puhumme pingviineistä merilintuina, vaikka ne ovat nimenomaan merilintuja. Yllätyin, kun sain ymmärtää, että monen ihmisen mielestä pingviinejä voi nähdä kaikkialla missä on merta ja jäätä – jopa pohjoisnavalla, mutta asiahan ei ole näin vaan pingviinejä asustelee vain maapallon eteläpuoliskolla.

Koominen Ulkonäkö Ja Hyvä Uimataito

Pingviini on sikäli mielenkiintoinen lintu, että ne eivät lennä vaan uivat. Mikä luonnon ihme: merilintu, jolla on siivet, ei osaa lentää, vaan se on sellainen merilintu, jolla ei ole eviä ja se osaa uida. Pingviinin ulkonäkö on myös aika kömpelö lajista riippumatta: kaikki pingviinit seisovat suorassa litteillä räpylöillään ja välillä muistuttavat sotilasrivejä, kun kokoontuvat yhteen. Pingviinien kävelytapa on myös hauska, sillä niiden jalat tai oikeammin sanottuna räpylät ovat niin lyhyitä, että kävellessään pingviini heiluu suunnasta toiseen. Niinpä, polvien puuttuminen tekee kävelyn vaikeaksi! Ja kaikki tämä kömpelyys yhdistyy juhlalliseen frakkipukuun. Mikä koominen ulkonäkö, siis ihan oikeasti.

Esihistoriallisilla ajoilla pingviinit saattoivat kasvaa kaksi metriä pitkiksi. Tänä päivänä suurin pingviini on keisaripingviini, jonka pituus on maksimissaan reilu metri ja painoa sillä on vajaat neljäkymmentä kiloa. Aikoinaan pingviinit osasivat lentää yhtä hyvin kuin muutkin merilinnut, mutta ajan myötä niiden lentotaito muuttui olemattomaksi muun muassa sen takia, että pingviineillä ei ollut vihollisia. Loppujen lopuksi pingviinit muuttuivat erinomaisiksi uimareiksi, jotka saavat ravintonsa merestä ja pystyvät sukeltamaan hyvinkin syvälle. Tavallisesta merilinnusta nykyajan pingviini poikkeaa myös rasvamäärällään, joka pelastaa nämä linnut liialliselta jäähtymiseltä merimetsästyksen aikana.

Meriseikkailuja Pingviinien Perässä

Pingviinejä voidaan nähdä erilaisissa akvaarioissa ja eläintarhoissa, tosin tällainen eläinkuntaan tutustuminen ei yleensä kuulu luonnon ystävän tapoihin. Paras tapa nähdä pingviinejä niiden luonnollisessa ympäristössään on lähteä sinne, missä he pistäytyvät silloin tällöin tai asuvat vakituisesti. Yksi tällaisista paikoista on Etelä-Amerikka, jonka kummallakin rannalla eli sekä Atlantin valtameren että Tyynenmeren puolella voidaan nähdä näitä kömpelöitä lintuja puuhastelemassa hommiaan. Etelä-Amerikan mantereella voidaan nähdä kuningaspingviinejä, jotka palasivat tähän ympäristöön vasta muutama vuosi sitten ja joita on vain muutama mantereella asuva otus; patagonianpingviinejä, joita esiintyy erityisesti Chilen ja Argentiinan rannikoilla; ja perunpingviinejä, joita sanotaan myös Humboldtin pingviineiksi.

Meriseikkailuja Pingviinien Perässä
Meriseikkailuja Pingviinien Perässä

Vielä yksi erinomainen paikka tutustua pingviinien elämään on kalliimpi matkakohde nimeltään Etelä-Georgia, joka sijaitsee Eteläisen Atlantin valtameren vesissä hyvin lähellä Antarktista ja joka kuuluu Yhdistyneelle kansakunnalle. Etelä-Georgian saarelle ei voi päästä lentoteitse vaan merireitit ovat ainoa vaihtoehto tulla katsomaan karuja lumisia maisemia, joissa munii ja asustelee keisaripingviinejä. Pingviinejä voi nähdä myös Etelä-Afrikassa ja Uusi-Seelannissa, missä pingviinien parissa voi tehdä myös vapaaehtoistyötä.

Ihmiskunta on saanut erilaisilla öljykuljetuksilla ja muulla huonolla merikäyttäytymisellä pingviinien määrän hyvin vähäiseksi. Paras paikka lienee tänä päivänä Antarktis, jonka ympäröiviä vesiä emme ole vielä ehtineet saastuttaa liikaa: täällä pingviinejä asuu kokonaisia kuntia ja ne saavat ravintonsa merestä vanhaan tuttuun tapaan. Oma valintani pingviineihin tutustumiseen on Patagonia eli Etelä-Amerikan mantereen vedet ja saaristot, joissa pingviinejä voidaan nähdä soutuveneeltä tai kajakilta. Mitä täytyy kuitenkin muistaa, on se, että näillä alueilla valtameri ja fjorditkin saattavat olla hyvin myrskyisiä ja vaarallisia, ja kylmästä merivedestä nouseminen takaisin veneeseen voi olla vaikeaa jos ei mahdotonta. Pingviinejä rakastavat luonnon ystävät suuntaavat kuitenkin tänne joka vuosi ja löytävät maisemista paljon muutakin kuin näitä kömpelöitä merilintuja: valaita, delfiinejä ja upeita aaltoja sekä hyviä haasteita joka matkailijan makuun.