Kuollutmeri tuo elämää

Kuollutmeri tuo elämää

On siinä Kuolleenmeren nimessä jotain mystistä. Tieteellisesti ajatellen se ei ole mikään meri vaan järvi, mutta kaikki vesistön vanhat nimitykset viittasivat mereen. Jordanian ja Israelin rajalla sijaitseva Kuollutmeri kantaa myös nimeä Lootin meri, mikä on peräisin vanhasta legendasta: raamatussa mainitaan kaksi kaupunkia, Sodoma ja Gomorra, jotka sijaitsivat Kuolleenmeren läheisyydessä. Näissä kaupungeissa asui ihmisiä, joiden elämä on täynnä syntiä, mutta yksi siellä asuva ihminen oli täysin puhdas ja synnitön ja hänen nimensä oli Lootti. Jumala päätti hävittää nämä kaupungit tulella varoittaen kuitenkin Loottia sitä ennen, että hänen täytyy paeta kaupungista. Ainoana ehtona oli se, ettei kukaan hänen perheensä jäsenistä saisi hetkeksikään katsoa taaksepäin. Lootti pakeni perheensä kanssa, mutta hänen vaimonsa ei kestänyt houkutusta ja käänsi katseensa takaisin, missä näki jo palavan kaupungin, ja samana hetkenä hänestä tuli suolapylväs, joka on tänä päivänä yksi Kuolleenmeren alueen nähtävyyksistä. Tämä oli siis legendaosio: romanttinen ja julma, mielenkiintoinen ja erittäin kyseenalainen.

Kuolleenmeren Ihmeitä

Kuollutmeri on erittäin kuuluisa suolapitoisuudestaan ja usein sitä pidetään planeetan suolaisimpana järvenä, vaikka näin se ei ole: maailman suolaisin järvi sijaitsee Itä-Afrikassa ja sen nimi on Assaljärvi. Niin kuin joskus ympäristötiedon oppitunneilla kerrottiin, järvellä voi olla laskujokia tai niitä ei ole, ja Kuollutmeri onkin esimerkki juuri tällaisesta suljetusta vesistöstä, jonka vesi vaihtuu vain haihtumalla ja vesisateilla. Vesisateiden määrä on Kuolleenmeren ympäristössä erittäin pieni, ja viime vuosisatoina Kuollutmeri on pienentynyt merkittävästi: Kuollutmeri saa vetensä sateiden lisäksi Jordanvirrasta, mutta nykyisin jokea käytetään sen lähialueiden vesitarpeisiin, ja Kuolleellemerelle saakka pääsee yhä pienempi määrä vettä. Tätä ajateltiin korjata rakentamalla tunneli Punaisesta merestä, mutta vahvistettua rakentamispäätöstä ei ole olemassa vieläkään ja Kuollutmeri jatkaa supistumistaan.

Kuolleenmeren Ihmeitä
Kuolleenmeren Ihmeitä

Kuolleenmeren veden pinta on yli 400 metriä alempana valtameren pinnasta, mikä tekee siitä jo mielenkiintoisen merikohteen nähtäväksi. Suolapitoisuudesta puheen ollen, vertailu voi olla vaikka Välimereen, jonka mineraalipitoisuus on noin neljä prosenttia ja Kuolleellamerellä ulottuu paikoin jopa 33 prosenttiin, tosin keskiarvo on noin 28 prosenttia. Tämän takia Kuolleenmeren vettä on vaikea sanoa vedeksi, sillä rehellisempi nimitys on ”väkevä suolaliuos”. Kuollutmeri houkuttelee turisteja sekä kauniilla ja ainutlaatuisella ympäristöllään että itse vedellään: tällainen mineraalipitoisuus tekee veden erittäin painavaksi, ja ihminen voi kellua Kuolleenmeren veden pinnalla tekemättä mitään liikkeitä.

Huolehditaan Terveydestä

Kuollutmeri on ollut jo vuosisatoja sellainen paikka, joka houkutteli terveydestään huolehtivia matkailijoita. Veden suola pitää sisällään paljon bromideja ja vähän sulfaatteja, minkä uskotaan saavan aikaan positiivisia terveysvaikutuksia. Todistettua aineistoa asiasta ei kuitenkaan ole, ja itse uskon vain siihen, että mikä tahansa meri ja mitkä tahansa uudet maisemat vaikuttavat terveyteemme positiivisesti: ainahan olemme loman jälkeen positiivisempia ja terveempiä kuin ennen lomaa. Kuolleenmeren pohjasta nostettu muta on taas toinen tapaus, sillä sitä käytetään enemmän kosmetologiassa eikä luvata mitään ihmeellisiä tuloksia. Suolapitoisesta sulfidimudasta tehdään erityisesti kasvonaamioita, joita Euroopan ja Yhdysvaltojen kosmetologit ovat kehuneet hyviksi ja luonnon läheisiksi.

Ekologinen Katastrofi

Jos Kuollutmeri tuntuu hyvältä paikalta käydä lomalla, kannattaa kiirehtiä: kuten ihmiskunnalla on tapana, olemme saaneet vaikutuksia aikaan myös Kuolleellamerellä ja nyt sen veden pinta laskee vuosittain noin yhdellä metrillä. Kuolleenmeren luonnollinen veden vaihtuminen on rikottu useilla teollisuuslaitoksilla, ja mahdollisesti rakennettava tunneli Punaisesta merestä tulee muuttamaan Kuolluttamerta jo kokonaan. Lomaa ajatellessa, sitä ei kuitenkaan kannata suunnitella pelkän Kuolleenmeren varaan: alueen lämpötila on yleensä noin 40 celsiusastetta, joten viileämpiäkin lomapäiviä voi suunnitella vietettäväksi.