Lentävän hollantilaisen tarinoita

Lentävän hollantilaisen tarinoita

Merenkulku on ollut jo vuosisatoja niin sanotusti oikeiden miesten hommaa ja tutkijoiden elämää. Melkein samaan aikaan, kun merelle laskettiin ensimmäisiä laivoja, syntyi myös merirosvotoiminta – niin kuin yleensä yhteiskunnan sääntöjen mukaan, kun jossain syntyy jotain hyvää, vastapainoksi syntyy jotain huonompaa. Merirosvot ovat kuitenkin houkutelleet paljon nuoria poikia köyhistä perheistä laivoille, ja merirosvoksi pääsi helpommin ja rahansa tienasi nopeammin, tosin ammattiylpeys oli aluksi kyseenalaista. Loppujen lopuksi tilanne kehittyi sellaiseksi, että merirosvoromantiikka on saanut naiset unelmoimaan näistä rohkeista ja vahvoista miehistä ja joka ikinen merirosvo tunsi ylpeyttä tekemästään työstä. Merirosvoromantiikka on saanut paljon suosiota sekä elokuvissa että kirjallisuudessa, ja pääosin juuri merirosvojen aloitteesta on syntynyt kuuluisia mereen liittyviä legendoja, tarinoita ja satuja.

Itsepäisyys Rangaistaan

Kuten kaikilla merenkulkijoilla on tapana ajatella ja sanoa, meren kanssa täytyy olla varovainen. Tämä pitää kyllä paikkansa: kuinka hullu pitäisi olla lähteäkseen merelle kunnioittamatta sen valtaa ja selvittämättä, mitä odottaa matkan varrella? Meri rankaisee kaikki, ketkä käyttäytyvät sen kanssa ylimielisesti, ja siihen on olemassa ihan loogisia selityksiä: turvallisuussääntöjä laiminlyödään ja huomiokin on välillä liian pientä sen tarvittavaan tasoon nähtynä. Tapahtuu merellä inhimillisiäkin virheitä, mutta juuri näistä tietoisista virheistä syntyy kertomuksia. Yksi niistä onkin Lentävä Hollantilainen.

Useita Versioita

Kaikille on varmasti selvää, että nämä tarinat ovat satuja, mutta joskus niiden kertominen voi olla hyvinkin ajankohtaista: vaikean veneretken aikana kavereiden kanssa tai ihan muuten vaan nuotion edessä metsässä. Lentävän Hollantilaisen kaunein versio sanoo, että vuonna 1641 hollantilainen kapteeni nimeltään Filipp Van Straaten oli palaamassa Itä-Intian rannoilta ja laivallaan nimeltään Lentävä Hollantilainen oli yksi vasta kihlattu pari. Kapteeni rakastui kyseisen parin nuoreen tyttöön ja tappoi hänen kihlattunsa, minkä jälkeen kosi tyttöä. Tyttö kieltäytyi naimasta kapteenia ja hyppäsi laivalta mereen. Matka jatkui, mutta Hyväntoivonniemen rannoilla laiva joutui kovaan myrskyyn ja laivan miehistö ehdotti pysähdystä jossakin pienessä lahdessa, jossa he voisivat odottaa myrskyn loppumista. Kapteeni Van Straaten oli kuitenkin sen verran itsepäinen, että kieltäytyi koko ajatuksesta ja sanoi näin: kukaan ei poistu tältä laivalta ennen kuin Hyväntoivonniemi on jäänyt taakse, vaikka siihen tarvittaisiin koko ikuisuus! Tämän jälkeen laivalle ilmestyi täysin tyhjästä uusi ihminen, joka kehotti kapteenia kuuntelemaan miehistöään ja odottamaan, kunnes myrsky on ohi. Kapteeni lähti ampumaan siihenkin ihmiseen, mutta tämä ei kuollut, vaan sanoi, että nyt kapteeni Filipp Van Straaten on kirottu ja joutuu kulkemaan meren reittejä ikuisessa myrskyssä. Hän ei voi kuolla eikä rantautua, ja ainoaksi elämänsä huviksi hän voi tästä alkaen pitää taistelemista myrskyä vastaan.

Legendan mukaan Lentävä Hollantilainen kulkee vieläkin meren reiteillä ja sen ympärillä on aina myrsky. Lentävän Hollantilaisen tapaaminen tarkoittaa aina laivan uppoamista, mutta jotkut merimiehet kertovat nähneensä tämän aavelaivan ja selviytyneensä tilanteesta. Muita legendan versioita on muun muassa se, että Lentävän Hollantilaisen miehistö piti kovaa kiirettä kotiin eikä sen takia auttanut toista uppoavaa laivaa – ja oli kirottu. Vielä yksi versio kertoo, että hollantilaisen laivan miehistö sairastui vakavaan trooppiseen tautiin ja sen vuoksi heitä ei otettu vastaan missään satamassa, ja laiva täynnä menehtyneitä merimiehiä kulkee vieläkin Hyväntoivonniemen läheisyydessä olevia merireittejä.

Versioita on monenlaisia ja aavelaivan näkemiselle on myös tieteellisiä selityksiä. Oli miten oli, tähän kannattaa suhtautua kuin legendaan, mutta niin kuin aina: merimiesten kertomat pelottavatkin sadut ovat aina salaperäisiä ja mielenkiintoisia, ja niiden yhteinen linjaus on yksinkertainen – oikeudenmukaisuus voittaa aina.