Luonnon merellinen maisemaleikki osa 2

Luonnon merellinen maisemaleikki osa 2

Edellisessä postauksessa kerroimme raidallisista jäävuorista, kylmiin merenpintoihin syntyvistä pakkaskukista ja tappavista kuolemansormina tunnetuista suolaisista jääpuikoista eli brinicleistä. Tässä tulee vielä vähän ihmeellisiä luonnon tekemiä ilmiöitä, ja ainakin yksi niistä on sellainen, jonka jokainen voi nähdä vaikka lomamatkallaan. Jatketaan!

Itä- Ja Pohjanmeren Kohtaamispaikka

Tuntuisi siltä, että meri on kaikkialla samanlaista. Hyvin lähellä Suomea on kuitenkin olemassa sellainen paikka, josta voidaan selvästi nähdä, että saman vesistön eli maailman valtamerien vedet voivat kuitenkin olla hyvinkin erilaisia. Yllättäen, Itämeren ja Pohjanmeren kohtaamispaikassa niiden vedet eivät sekoitu keskenään ja niiden välissä on olemassa selkeä väreillä vedetty raja, josta voi päättää, missä mikäkin peri päättyy. Tästä ilmiöstä kiistellään tänäkin päivänä ja syitä on esitetty monenlaisia: merivesien erilaisista tiheyksistä ja erilaisista suolaisuuksista erilaisiin virtauksiin ja meren sisällä tapahtuviin prosesseihin. Tällaisia kahden eri meren kohtaamispaikkoja on olemassa muuallakin maailmassa: esimerkiksi Karibian meren ja Atlantin valtameren kohtaamispaikka on myös hyvin näyttävä, ja siellä kirkkaat ja vaaleansiniset Karibian meren vedet ikään kuin törmäävät Atlantin valtameren sinisiin ja tummiin vesiin. Vastaava tapaus löytyy Alaskanlahden ja Tyynenmeren kohtaamispaikasta.

Tähtitaivas Meren Rannalla

Maailmassa on olemassa paikkoja, joissa tähtitaivaan katselu onnistuu katsomalla alaspäin eikä tuttuun tapaan ylöspäin, tosin sellainen tähtitaivas on myös liikkuva. Tätä voidaan nähdä Maldiveilla, Vaadhoo-atollin rannoilla, missä miljoonat pelaagisen planktonin pienet pisteet värittävät rannan siniseen väriin. Illan hämärässä näyttää siltä, että taivas ikään kuin heijastuu meren pinnasta, mutta ilmiöllä on toisenlainen luonne: plankton-olioiden sisällä tapahtuu kemiallisia prosesseja, joiden seurauksena energiaa vapautuu valona. Vedessä olevaa ja liikkuvaa tähtitaivasta voidaan nähdä muuallakin lämpimissä merissä, joissa elää vastaavia planktonlajeja. Edellä mainitut kemialliset reaktiot saavat alkunsa aina mekaanisesta impulssista, ja tällaisilla rannoilla veteen heitetty kivi tulee aiheuttamaan sen putoamiskohtaan sinisen valon kirkkaampia keskittymiä. Sama tapahtuu silloin, kun kävellään rantaa pitkin ja jätetään jalanjälkiä märkään hiekkaan: plankton tulee valaisemaan ne omalla energiallaan.

Salaperäiset Vedenalaiset Ympyrät

Ensimmäisen kerran ne nähtiin Japaninmeren pohjalla ja vielä jonkun aikaa sitten meillä ei ollut minkäänlaista käsitystä siitä, mistä tällaisia erittäin geometrisia kuvioita on hiekkaan muodostunut. Asiasta kiisteltiin ja väännettiin, kunnes japanilaisen valokuvaajan kamera sai objektiiviinsa pienen pallokalan. Näiden kalojen urokset ovat maksimissaan 13 senttimetriä pitkiä, mutta ne kykenevät luomaan mitä hienoimpia arkkitehtonisia rakennelmia veden alla oman evänsä avulla. Tällä tavalla ne houkuttavat naaraita ja tällaisen hiekkaan piirretyn hienon ympyrän keskellä nämä kalat kutevat. Ympyrä toimii suojana meren pohjassa liikkuvilta virtauksilta.

Salaperäiset Vedenalaiset Ympyrät
Salaperäiset Vedenalaiset Ympyrät

Muita meren ihmeellisiä ilmiöitä ovat vedenalaiset vesiputoukset, joita voidaan nähdä jopa jäätyneinä kylmissä arktisen ja antarktisen ympäristön vesissä; erilaisten eläimien ja lintujen vedenalainen elämä, josta meillä on olemassa vain pieni yleiskäsitys; koralliriuttojen kehittyminen ja niiden kuoleminen; erilaiset pyörteet, joista on olemassa sekä todellisia faktoja että mystisiä keskiajan merirosvojen tarinoita; uponneet laivat, joiden kuljettamia rikkauksia yritetään nostaa erilaisten merien pohjasta vielä tänäkin päivänä… Mereen tutustuminen voi monen mielestä osoittautua jopa mielenkiintoisemmaksi prosessiksi kuin maassa olevan luonnon tutkiminen, ja meren maailmaan voidaan rakastua hyvin helposti. Harrastuksena meriaktiviteetit eivät ole halvinta mahdollista toimintaa, mutta niiden tuomat maisemat, riskit, haasteet ja muistot ovat sekä rahan että ajan arvoisia. Ja niin: kuuluisa kylmiin vesiin keskittynyt sukeltaja on sukeltanut ensimmäisen kerran elämässään jopa 48 vuoden iässä, minkä jälkeen vaihtoi ammattia ja kuvaa antarktista vedenalaista elämää tänäkin päivänä, joten koskaan ei ole myöhäistä aloittaa uusiin ympäristöihin tutustuminen.