Luonnon merellinen maisemaleikki osa 1

Luonnon merellinen maisemaleikki

Niin kuin meidän maaelämässä tapahtuu erilaisia ilmiöitä, joita voimme seurata luonnosta, tapahtuu niitä merelläkin. Kun siellä vietetään tarpeeksi pitkä aika, meren tarjoamista maisemista voi tulla häikäistyksi: välillä ne vaan ovat niin upeaa nähtävää. Kerromme tässä muutamasta mielenkiintoisesta merellä tapahtuvasta ilmiöstä, joita nähdään harvemmin, mutta jotka ovat ehdottomasti näkemisen arvoisia.

Raidalliset Jäävuoret

Riippuen siitä, mistä valtamerestä on kyse ja missä päin maapalloa sen vedet virtaavat, muuttuu meren ilme. Raidallisia jäävuoria esiintyy Pohjoisessa Jäämeressä ja niitä muodostuu silloin, kun Jäämeren vaaleansiniset ja läpikuultavat jäät yhdistyvät toisiinsa. Ensin vesi sulaa ja sitten se taas jäätyy, ja sen prosessin aikana jäähän tarttuu erilaisia hiukkasia – pientä likaa ja niin edelleen. Seurauksena voidaan nähdä raidallisia jäävuoria, joiden raidat ovat eri värisiä ja eri levyisiä. Jäävuori ei siis olekaan aina pelkkä valkoinen tai harmaa merestä sojottava jääkallio vaan sekin voi olla kaunis ja luonnon kevyellä kädellä koristettu.

Pakkaskukat

Nämä herkät ja hurmaavat kukat ovat sellainen merielämän ilmiö, josta harva ihminen tietää – ja se ei ole mikään ihme, sillä tätä ilmiötä esiintyy vain nuorella jäällä ja kylmissä merissä. Yleensä pakkaskukkien muodostuminen vaatii alhaista lämpötilaa ja täydellistä tuulettomuutta, ja nämä kaksi ehtoa ovat harvemmin yhdessä samaan aikaan toimivia. Pakkaskukan halkaisija on noin viisi senttimetriä ja ne sisältävät erittäin paljon suoloja, mikä selittää niiden kristallisen ulkonäön. Kun jollekin alueelle syntyy tuhansia näitä kukkia, ne päästävät suolaa ilmaan. Mahtavaa katsottavaa ja luonnon tekemää taidetta parhaimmillaan, tosin tällaisen ilmiön näkeminen vaatii paljon merellä vietettyä aikaa ja hyvää sopeutumista Lappiakin kylmempiinkin olosuhteisiin.

Brinicle – Suolainen Jääpuikko

Tämän ilmiön havaitseminen vaatii veden alla toimivan kameran tai mahdollisuuden sukeltaa melkein negatiivisiin lämpötiloihin. Brinicle on ikään kuin suolainen jääpuikko ja se näyttää vedenalaiselta kristallilta. Sen muodostuminen tapahtuu silloin, kun kaksi erilaista vettä sekoittuvat toisiinsa: vähemmän suolainen jäävesi ja enemmän suolaa sisällään pitävä jäätymätön valtameren vesi. Brinicle on oikeastaan vedenalainen stalaktiitin kaveri, ja stalaktiittejahan me voimme nähdä erilaisissa luolissa. Tällainen jääpuikko kasvaa meren pohjan suunnassa veden pinnalta tai itse asiassa jään alapinnasta. Sen sisällä on erittäin kylmää ja erittäin suolaista vettä, jota brinicle tavallaan imee merijään alta. Alussa brinicle on aina hyvin herkkä ja sen seinämät ovat heikkoja, mutta kokoaikainen kylmän veden virtaaminen saa sen kasvamaan eikä anna sen sulaa lämpimämmän ympäröivän veden vaikutukseen. Jos brinicle saa sopivan ympäristön kasvaakseen, se voi ulottua jopa valtameren pohjaan saakka, mutta sitä varten tarvitaan erittäin hiljaisia merivirtoja tai niiden puuttumista, ympäröivän veden suolaisuuden pitää olla selvästi jääpuikossa olevaa vettä miedompi, jääpinnan pitää olla hyvin stabiili ja meren syvyys kyseisessä kohdassa ei saisi olla liian iso. Briniclet ovat mielenkiintoista katsottavaa, mutta useampi meistä pystyy havaitsemaan niistä vain vedenalaisen kuvauksen tuloksena, sillä miten muuten pääsemme jäisiin vesiin paksun jääkerroksen alle? Brinicle on nimittäin myös vaarallinen: kun sen kasvuvirtaan joutuu merieläviä, ne jäävät siihen helposti kiinni ja kuolevat.

Brinicle – Suolainen Jääpuikko
Brinicle – Suolainen Jääpuikko

Tässä oli muutama esimerkki siitä, mitä luonto voi tehdä vapaa-ajallaan vesileikeissään. Näiden ilmiöiden näkeminen on oikea harvinaisuus, ja jopa tulivuoren purkautumisen tai kovan maanjäristyksen kokeminen on todennäköisempää kuin näiden kauniiden tapahtumien seuraamismahdollisuus. Seuraavassa kirjoituksessa kerromme vähän lisää meren ihmeellisistä ilmiöistä, ja toivotaan että joku meistä näkisi niitä ainakin kerran elämässään.