Maailman seitsemän merta

Maailman seitsemän merta

Meret ovat elämän jatkumisen kannalta välttämättömyys. Ne vaikuttavat omalta osaltaan hyvin paljon ihmisiin ja luontoon. Ilman valtameriä, meriä ja muita vesistöjä, ei elämää olisi. Meret ovat iso osa sekä luontoa että historiaa ja tulevaisuutta. Meret ovat aina kiehtoneet ihmistä ja samalla ne ovat mahdollistaneet ihmisten liikkumisen eri alueille. Ei siis ole ihme, että historiassa meret ovat saaneet omia myyttisiä merkityksiään ja niihin liittyy paljon erilaisia tarinoita. On tarinoita Bermudan kolmiosta, Krakenista ja muista merien mysteereistä sekä myteistä. Mitä ovat ne mystiset maailman seitsemän merta, joilla aina seilataan? Aikoinaan on sanonta “purjehtinut seitsemällä merellä” viitannut siihen, että merimies on hyvin kokenut. Se on enemmänkin merkinnyt sitä, että merimies on seilannut joka puolella, kuin sitä, että meriä olisi juuri se seitsemän kappaletta seilattuna. “Seilannut seitsemällä merellä” on tuttu eri kulttuureissa, tosin sillä on ollut kulttuurista riippuen eri merkityksiä. Kyseinen termi on mainittuna ainakin kiinalaisessa kulttuurissa, persialaissessa kulttuurissa ja roomalaisessa kulttuurissa. Sekä myös monissa muissa kulttuureissa.

Historiassa sen merkityksenä oli kauppareitit vesistöjä ja aluevesiä pitkin. Toisaalta kaikissa tapauksissa ei ollut edes kyse suoranaisesta vedestä vaan myyteistä eikä vedestä välttämättä ollenkaan. Lyhyesti sanottuna, ei ole olemassa tiettyjä seitsemää merta, joilla seilata, jotta on seilannut seitsemällä merellä. Itseasiassa kyseessä ei edes ole aina meri, kun historiassa puhutaan seitsemän meren seilaamisesta. Miksi siis puhutaan seitsemästä merestä? Numero seitsemän on symbolisesti merkityksellinen niin historiassa, kulttuurissa kuin uskonnoissakin. Sen voi kuulla niin taikauskoissa kuin historiassa. Puhutaan onnekkaasta numero seitsemästä. Esimerkiksi jos olet syntynyt seitsemäs päivä, olet onnekas. Rooman seitsemän kukkulaa, jonne perimätiedon mukaan Rooma on alun perin rakennettu. Mitä muuta on siis seitsemän? Viikossa on 7 päivää. Entä oletko kuullut maailman seitsemästä ihmeestä? Lumikissa kääpiöitä oli seitsemän. Syntejä, jotka ovat kuolemaksi on seitsemän ja hyveitä ne toiset seitsemän. Jopa Aleksis Kivellä oli kirjassaan seitsemän veljestä.

Maailman seitsemän merta

Seitsemän meren eri käsitykset eri kansoilla

Millaisia käsityksiä siis oli seitsemälle merelle? Persialaisille se tarkoitti puroja eikä meriä. Purot olivat ne, jotka muodostivat Oxus-joen, joka on yksi Keski-Aasian pisimmistä joista. Joki alkaa nousemaan Pramir-vuoristossa ja kulkee sieltä Araljärvelle. Antiikin mesopotamiessa tunnettiin seitsemän planeettaa, ja näistä planeetoista muodostui pyhä luku, joka oli seitsemän. Luonnollisesti pyhä luku yhdistettiin myös meriin. Näihin meriin luettiin tuolloin Välimeri, Punainenmeri, Kiinanmeri, Länsi- ja Itä-Afrikan meret, Intian valtameri ja Persianlahti. Muinaiset Roomalaiset viittasivat seitsemällä merellä suolaisenveden laguuneihin. Eli ryhmään, joka sijaitsee Venetsian lähellä ja on hiekkakivillä erotettu avomerestä, ainakin mikäli on uskominen Roomalaista kirjailijaa ja laivaston komentajaa Pliny vanhinta.

Muinaisille arabeille seitsemän merta oli Persianlahti, Khambatinlahti ja Bengalinlahti. Mukana olivat myös Malakan salmi, Singaporen salmi, Thaimaanlahti ja Etelä-Kiinan meri. Eli vesialueet, jotka toimivat kauppareitteinä itään. Foinikiakaisille seitsemän merta käsittivät eri osia Välimerestä. Eli muun muassa Adrianmeren, Joonian ja Egeanmeren. Kreikkalais-roomalaisille seitsemän merta olivat Välimeri, Mustameri, Arabianmeri ja Punainenmeri alueineen. Kun tutkimusmatkat pohjois-Amerikkaan alkoivat, muuttui määritelmä. Tästä syntyi määritelmä aleelle, joka käsitti kolme valtamerta: Atlantin, Tyynenmeren ja Intian valtameren. Lisäksi siihen kuului Jäämeri, Välimeri ja Karibianmeri sekä Meksikonlahti. Nykypäivänä nuo seitsemän merta käsitetään eri tavalla kuin historiassa. Läpi ihmiskunnan historia on nuo seitsemän merta olleet alttiita muutoksille. Nykyisin luettelossa on valtameret Atlantti, Tyynimeri sekä Intian valtameri. Näistä Atlantti ja Tyynimeri ovat jaettu vielä erikseen etelä- ja pohjoispuoliskoon. Lisäksi joukossa ovat Pohjoinen ja Eteläinen jäämeri.