Maailman ympäri uusia reittejä pitkin osa 1

Maailman ympäri uusia reittejä pitkin

Purjeveneiden maailma houkuttelee matkailun ja meren faneja vuosittain erilaisiin seikkailuihin. Purjehtimiseen kuuluukin paljon salaperäistä, se vaatii rohkeutta ja tiettyjä taitoja eikä purjehdus anna kaikkia virheitä anteeksi autolla tapahtuvaan matkailuun verrattuna. Edellisen sadan vuoden aikana maailmanympärysmatkoja ollaan kuitenkin tehty purjeveneillä hyvinkin paljon, ja niiden suosio on yhä kasvamassa: aikaisemmin ihmisillä ei ollut käytössä yhtä tehokkaita, toimivia ja älykkäitä navigointi- ja yhteydenpitolaitteita, ja koko maailman porukka oli vähemmän kansainvälinen kuin tänään. Nykyaikana merireittejä pitkin kulkeminen on helpottunut kehittyneiden teknologioiden ansiosta, ja yhä useampi rohkea matkailija alkaa miettiä: mitä jos tällä kertaa lähtisin pitempään reissuun, mutta en käyttäisi maanteitä vaan merireittejä? Siinäkö olisi tarpeeksi haastetta ja vapautta?

Analyysiä Ja Suunnittelua

Kenenkään ei ole pakko olla erittäin kokenut merimies aloittaakseen oma matka purjeveneellä maapallon ympäri. Ensimmäinen kysymys, jota kannattaa miettiä, kun tällainen matka-ajatus tulee mieleen, on matkan tarkoitus. Minkä takia meri vetää puoleensa niin voimakkaasti? Onko kyse uusien asioiden oppimisesta, upeiden maisemien näkemisestä vai itsensä testaamisesta vaikeissa meriolosuhteissa? Matka maailman ympäri, varsinkin merireittejä pitkin tapahtuva, on aina iso seikkailu. Sen aloittaminen vaatii edes jonkinlaista suunnittelua, valmistautumista ja oppimista, ja itse matkan aikana vaatimukset vain kasvavat: merellä ollaan merellä, eikä yhdessä hetkessä voida vaan kääntyä takaisin ja saapua kotiin parin tunnin ajomatkan jälkeen. Hyvä fyysinen kunto, psyykkinen tasapaino, vahva stressinsietokyky sekä jatkuva tappelu erilaisten haasteiden kanssa ovat niitä vaatimuksia, joita meri asettaa matkailijoille – ja juuri näiden vaatimusten kohdalla meillä on jokaisella jotain testattavaa itsestämme. Merelle lähtiessä kysymys ei ole siitä, miten menestyt, vaan siitä, menestytkö vai etkö. Tavallisessa elämässämme tingimme usein pienistä asioista, joita emme yksinkertaisesti halua tehdä ja tyydymme siihen, mitä meillä on, mutta merellä tällainen asenne ei toimi: täällä joudutaan tekemään kaikkea ja koko ajan, kun panoksena on oma elämä.

Matkaan Valmistautuminen

Nyt on ensimmäiset koulut käyty, perusasiat opittu, purjevene hankittu ja jotain harjoitteluakin on onnistuttu Itämerellä tekemään. Pohjanmerellekin ollaan päästy ja sielläkin selvittiin, joten voidaan ajatella vakavampiakin vesiä. Niiden valloittaminen saattaa monelle olla vaikeaa, kun ruvetaan puhumaan Atlantin valtamerestä ja sen jälkeen vielä Tyynestämerestä, ja valmiutta siihen pitää olla. Oikea reitin suunnittelu helpottaa jo paljon, sillä silloin osataan varautua pitkiin välimatkoihin ja esimerkiksi satamakuluihin – ja niitä nimittäin tulee silloin tällöin mantereesta ja erityisesti maasta riippuen.

Mukaan merelle pakataan mahdollisimman vähän tavaraa ja vain tarpeellista. Merellä on aina tarpeen lämpimät vaatteet, jotka kuivuvat nopeasti, ja näitä täytyy olla vähintään kaksi kokonaisuutta. Liukumattomat kengät ovat toinen tärkeä asia. Kolmas asia koskee valaistusta: päivällä meri on niin ihanaa ja maisemat niin upeita, mutta puolet vuorokaudesta tulee olemaan pimeää – siis erittäin pimeää, varsinkin jos kuu ei paista. Jotkut merimiehet suosivat samasta syystä juuri valkoisia purjeita, koska muita värejä he eivät yksinkertaisesti pimeässä näe. Ruokaa ja juomavettä täytyy olla aina tarpeeksi ja nämä tarpeet tulee suunnitella myös etukäteen: kuinka paljon makeaa vettä kuluu päivässä, montako päivää tulevat pisimmät välimatkat kestämään ja mitä odottamattomuuksia voi ruoalle tapahtua. Navigointi- ja yhteydenpitolaitteet ovat myös aikamoinen haaste, joiden valintaan täytyy panostaa ja miettiä niiden käyttö kaikella vastuulla. Energian saaminen auringosta on muuten nykyaikaista ja ympäristöystävällistä, ja auringon energialla toimivat laitteet ovat oiva ratkaisu merireissulle.

Seuraavissa kirjoituksissa tutustumme enemmän merireitteihin, joita pitkin onnistuu maailmanympärysmatka purjeveneellä. Reitin valinta on yksi mielenkiintoisimpia merimatkan suunnittelun haasteita, joten panostetaan siihen kunnolla.