Meriurheilu hauskimpana kuntolajina osa 2

Meriurheilu hauskimpana kuntolajina osa 2

Edellisessä postauksessa kerroin lainelautailusta eli surffauksesta melko pitkällä johdannolla meriurheilulajeihin ja meren suomiin urheilumahdollisuuksiin – ja niitähän on nimittäin lukematon määrä. Kaikkia ei välttämättä koko elämän aikana ehdi edes kokeilla, mutta pyrkiä siihen kyllä voi ja omasta mielestäni jopa kannattaa. Mitä muuta mielenkiintoista on merillä tarjolla?

Leijalautailu

Leijalautailu on lajina suhteellisen uusi ja sitä on kahta mallia: lumilaudalla tai leijalaudalla, ja jälkimmäiseksi mainittu lienee suositumpi, sillä merta on maailmassa kuitenkin enemmän kuin lunta. Leijalauta on kevyt ja lainelautaa lyhyempi lauta, ja sillä on paikat jaloille surffilaudasta poiketen, jonka päällä voi vaikka tanssia, kun on kerran onnistuttu nappaamaan hyvä aalto. Leijalautailun aloittaminen on kuitenkin vaikeampaa kuin lainelautailun: sitä varten täytyy osata hallita leijaa, joka liikkuu suuntaan tai toiseen tuulen vetämänä ja juuri tämä ohjaus on opittava ensin. Etelämaissa ensimmäiset oppitunnit pidetään yleensä rannalla ensin pienen leijan kanssa ja sitten siirrytään oppimaan kunnon leijan ohjausta, joka on yleensä noin 9-12 neliömetriä pinta-alaltaan eli tuulienergiaa se saa siirtyäkseen aika hyvin. Leijalautailua voisi sanoa vaaralliseksi lajiksi, mutta toisaalta jokaista urheilulajia voi sellaiseksi sanoa, jos maalaisjärkeä ei osata käyttää. Suosituimpia leijalautailupaikkoja ovat Dominikaanisen Tasavallan kaupunki nimeltään Cabarete, jonka rannalta näkyvä taivas on hyvänä ja tuulisena kesäpäivänä täynnä värikkäitä leijoja, ja Euroopassa ehdoton ykkönen on Espanjan pikkukaupunki Tarifa. Se sijaitsee kahden meren kohtaamispaikassa, jossa Atlantin valtameren ja Välimeren vedet sekoittuvat keskenään. Tarifa on lisäksi sekä surffaajien että purjelautailijoiden lempipaikka jo kolmisenkymmentä vuotta, joten tekemistä siellä löytyy muutenkin, jos leijalautailu ei jostain syystä ala tuntumaan omalta lajilta ja lomaa on vielä kymmenen päivää jäljellä. Leijalautailua pystyy harrastamaan meilläkin, tosin aallot jäävät pienemmiksi ja vesi kylmemmäksi – mutta mitä se haittaa, kun on hyvä vesipuku päällä ja tarpeeksi tuulta ilmassa?

Vanha Hyvä Purjelautailu

Yllätys yllätys, mutta purjelautailu ei olekaan surffausta vanhempi laji vaan toisinpäin. Ensimmäinen purjelauta näki maailman vasta vuonna 1967 Kaliforniassa, jonka ilmasto on täydellinen purjelautailun harjoittamiselle, ja alkuperäinen ajatus piti sisällään surffauksen ja purjehduksen yhdistämistä – ja näin se on tänäkin päivänä. Purjelautaa ohjataan yksin laudalla seisten ja siinä on kaksi ohjaustapaa: kallistetaan joko lautaa tai siihen nivelellisesti kiinnitettyä mastoa. Purjelautailun välttämättömänä ehtona on tuuli, ja aallot toimivat taas enemmän haasteen tekijänä kuin hyvän purjelautailupäivän edellytyksenä. Tuulesta puheen ollen, sen pitää olla tasaista, sillä purjeen ohjaaminen puuskassa muuttuu enemmän kiusaksi kuin urheiluksi tai hauskanpidoksi. Ensimmäiset purjelaudat olivat isoja ja yhtä isoja olivat purjeetkin, jotka toimivat hyvin kovassa tuulessa ja isoilla aalloilla, mutta tällaisia luonnonilmiöitä säännöllisesti tarjoavia paikkoja on maailmassa vain muutama, joten tällä hetkellä varusteet muuttuivat enemmän monikäyttöisemmiksi: laudoista tuli vielä isompia ja leveämpiä, kun taas purjeiden pinta-alaa pienennettiin ja nyt purjelautailua pystyy hyvin harrastamaan jo 5-10 metriä sekunnissa nopeassa tuulessa.

Vanha Hyvä Purjelautailu
Vanha Hyvä Purjelautailu

Vaikka purjelautailu saattaa tuntua hyvin perinteiseltä ja ehkä vanhusten lajilta, yksi kokeilu muuttaa mielipiteen kokonaan. Purjelautailija on jatkuvassa adrenaliinissa ja purjelautailu parantaa kuntoa paremmin kuin parhaat kuntosalit. Merellä liikkuminen on aina sellaista, että hauskanpidon aikana saadaan oikeita rasituksia kaikille lihasryhmille sitä huomaamatta: keskitymme enemmän hauskanpitoon tai selviytymiseen emmekä lainkaan huomaa sitä, kuinka meri muokkaa vartaloamme yhä kauniimmaksi. Meriurheilulajeja on olemassa monia helpompia ja vaikeampia, kalliimpia ja halvempia, mutta niiden kaikkien yhteispiirteitä ovat oman fyysisen kunnon kohottaminen ja runsas adrenaliinipitoisuus. Tervetuloa aaltojen ja tuulen maailmaan, joka vetää jokaisen mukaansa!