Meriurheilu hauskimpana kuntolajina osa 1

Meriurheilu hauskimpana kuntolajina

Välillä tulee urheiltua, välillä treenit jäävät taas väliin. Lomalle lähtiessämme harvemmin mietimme mitään oikeaa urheilua vaan lähinnä rentoutumista ja lepäämistä unohtaen meren tarjoamat urheilumahdollisuudet uintia lukuun ottamatta melkein kokonaan. Mutta siinähän on elämää! Jokainen meren ystävä on kokeillut ainakin kolmea meriurheilulajia ja minun on pakko sanoa, että niihin jää helposti kiinni. Kun tulee kerran kokeiltua, ne on mahdotonta unohtaa. Mitä meriurheiluvaihtoehtoja on olemassa ja mitä niistä pystyy harrastamaan missäkin?

Meri poikkeaa Suomen tuhansista järvistä merkittävästi. Merellä on pitkiä ja leveitä rantaviivoja, tuulta ja aaltoja, ja niiden kombinaatioita käytetään kaikilla mahdollisilla tavoilla meriurheilusta puheen ollen. Tänä päivänä joitakin meriurheilulajeja on omaksuttu myös Suomessa, ja kun kotimaan aallot alkavat tuntua pieniltä, lähdetään ulkomaille: siinä, missä vesi on lämpimämpää, kausi pidempää ja aallot isompia – ja päästään olemaan kaukana arjen huolista täysin vierailla meren rannoilla.

Helppo Aloittaa, Vaikea Unohtaa

Lainelautailua näytetään telkkarissa paljon, kun halutaan näyttää jotain luksusluokan elämää ja jotain kaunista urheilua. Action-kameroiden suosion kasvaessa lainelautailu- eli surffausvideoita alkoi ilmestyä yhä enemmän, ja tänä päivänä melkein jokainen lämpimässä maassa meren rannalla asuva nuori ihminen tekee videoita vapaa-ajastaan ja usein näihin videoihin kuuluu myös surffausta. Vaikka televisiosta nähtynä surffaus tuntuu vaikealta lajilta ja mahdottomalta aloittaa aikuisena ihmisenä, näin asia ei ole: yllätyin itsekin muutama vuosi sitten, kuinka helppoja ovat lainelautailun perusasiat ja kuinka nopeasti voi rakastua tähän lajiin. Seuraava lomamatka surffauskokeilun jälkeen pitikin sisällään jo pelkästään surffausta ja ehkä mahdollisesti jotain muita menoja – ja tässä on pakko sanoa, että se on ollut yksi parhaista lomamatkoistani.

Martinique-saaren surffausmahdollisuudet eivät rajoitu pelkästään Karibianmerelle, vaan hyviä surffauspaikkoja löytyy myös Atlantista, ja tämä Ranskan omistama saari tarjoaa upeat puitteet sekä surffausharrastuksen aloittamiseen että oman jo olemassa olevan surffaustaidon kehittämiseen. Toinen erinomainen surffauspiste sijaitsee Etelä-Amerikassa, Tyynenmeren rannalla, pienessä chileläisessä kaupungissa nimeltään Pichilemu. Chile on Martiniquen tapaan hieno maa harrastaa surffausta: sillä on noin neljä tuhatta kilometriä rantaviivaa ja valinnan varaa on siis enemmän kuin riittävästi. Suomessa surffausta ei voida paljon harrastaa, mutta esimerkiksi urheilukeskus Sirius tarjoaa vierailijoilleen mahdollisuuden harjoitella uutta lajia pienillä tekoaalloilla. Kylmemmissä paikoissa kuten Venäjän itärannikolla ja Etelä-Amerikan kylmemmillä rannoilla surffaajat käyttävät vesipukuja ja rohkeimmat surffaavat jopa yhden asteen vedessä! Muuten lämpimässä vedessä surffauksen riskit ovat pieniä, mutta merkittäviä: hait ja tsunamit ovat harvoja tapauksia, mutta hukkuminen sen jälkeen, kun isompi aalto on saanut surffaajan veden alle epämääräisessä asennossa eikä hän enää tajua, missä suunnassa on veden pinta, on tyypillinen hukkumisen syy. Itse olen kokenut tällaista vain kerran ja toivon, etten koe enää koskaan; toisaalta, mikä urheilu on hauskaa ilman riskiä?

Tahiti, Espanja sekä Havaiji ovat nykymaailman surffaajien lempipaikkoja. Siellä on melkein aina tarpeeksi isoja ja säännöllisiä aaltoja, mikä on surffauksen edellytys: koko laji perustuu aaltoihin. Surffauksen monipuolisuus on myös merkittävä lajin suosion tekijä, sillä sen aikana kehittyy fyysinen kunto, meren ymmärrys paranee ja osataan oppia erilaisia mereen liittyviä asioita kuten nousu- ja laskuvesiä, ja loppujen lopuksi surffaus on vaan kivaa. Aallolle pääseminen sopivalla hetkellä tuntuu erityisen makealta, kun aaltopaikalle ollaan päästy uimalla laudan kanssa muutama kilometri ja sopivaa aaltoa ollaan odotettu puoli tuntia – ja ahkerat palkitaan! Surffaus palkitsee myös rohkeat ja fiksut. Joukkoon liittyminen onnistuu vaikka lomakohdemaan surffauskoulusta – ja se on ainakin kokeilun arvoinen laji.