Miekkavalaat

Miekkavalaat

Merenalainen elämä on aina kiehtonut ihmisiä, kuten kaikki muukin villielämä ja eläimet.

Merenalainen elämä ehkä vielä hieman enemmänkin, nimittäin se ei ole nähtävissä kaikille. Jos merenalaisen elämän haluaa nähdä villinä, on käytävä sukelluskurssi, joka on taas osalle ihmisistä mahdoton erinäköisistä syistä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sen kokonaan näkeminen olisi mahdotonta. Merenalaisen elämän pääsee kuitenkin näkemään eläintarhoissa ja aquariumeissa erittäinkin helposti täysin läheltä. Näissä aquariumeissa on usein merenalainen käytävä, jonka läpi pääsee kävelemään. Silloin pääsee ihastelemaan merenalaista elämää ihan lähietäisyydeltä ilman, että joutuu edes itse kastumaan. Mikä onkaan tunnelmallisempaa, kuin kävellä pitkää käytävää keskellä valtamerta ja sen eläimistöä. Eniten kuitenkin ihmisiä on aina kiehtonut pienten kalojen lisäksi merenalaiset suuren eläimet. Nämä suuret eläimet ja merenalaiset nisäkkäät ovatkin usein suosituimpia kohteita merenalaisissa eläintarhoissa. Onhan se ihan ymmärrettävääkin, kukapa ei haluaisi nähdä monta kertaa itsensä kokoista haita tai valasta. Harvoin kuitenkaan kaikkein isoimpia eläimiä pääsee ihastelemaan eläintarhoissa ja usein aguariumeissa on nähtävissä vain pienempiä haita ja delfiinejä. Valitettavasti jättimäisiä valaita on mahdoton saada mahtumaan eläintarhoihin ja aguariumeihin. Näitä on kuitenkin mahdollista ihastella niin sanotuilla häkkisukelluksilla, mutta siihen tarvitaan jo paljon Suomea eksoottisempia kohteita. Esimerkiksi Australiassa ja Etelä-Amerikassa on mahdollista päästä näkemään meren isoimmat nisäkkäät häkkisukelluksessa, joten näihin maihin matkustaessa kannattaa mahdollisuuksista ottaa selvää halutessaan.

Suurin delfiinien heimoon kuuluva valaslaji

Tällä hetkellä varmasti suurin osasta eläintarhoista löytyvä meren nisäkäs on miekkavalas. Tämä jättimäinen delfiiniksi lukeutuva valaslaji painaa parhaimmillaan 10 kiloa ja voi kasvaa jopa 10 metrin pituiseksi, eli yli 5 kertaa ihmisen kokoiseksi. Tämä itsessään on jo todellinen nähtävyys. Eläintarhoja, joissa lajia pääsee näkemään, on vain muutama ja lähin sijaitsee Teneriffalla. Teneriffan Loro Parkissa on yhteensä 4 miekkavalasta, jotka ovat päätyneet sinne erinäköisistä syistä. Kuuluisin miekkavalas on ollut eläintarhassa pienestä asti ja se on pelastettu rannalta haavoittuneena. Nämä miekkavalaat viihdyttävät yleisöä esitysten avulla ja ovat jopa hyvinkin taitavia tekemään temppuja, joilla saadaan yleisö villiintymään.

Suurin delfiinien heimoon kuuluva valaslaji
Suurin delfiinien heimoon kuuluva valaslaji

Miekkavalas eli englanniksi Orcas on siis delfiinien heimoon kuuluva valaslaji, joka pitää suurimman heimojäsenen roolia. Uroksena se usein painaa noin 7-10 tonnia ja on 7-9,8 metriä pitkä. Naaraat taas usein painavat 4-6 tonnia ja ovat noin 6,4 metriä pitkiä. Miekkavalas on väriltään mustavalkoinen. Sen päällisosa on musta ja alaosa valkoinen ja sillä on valkoiset täplät poskissa. Väri on myös lajin oma suojaväri, nimittäin ylhäältä päin katsottuna mustaa väriä on vaikea erottaa meren pimeydeltä ja taas toisinpäin valkoinen vatsa on vaikea erottaa pinnan valolta ja auringon säteiltä. Se muistuttaa muodoltaan hyvinkin paljon valaan ja delfiinin yhdistelmää. Evät, eli ns. valaankädet ovat enemmänkin valasmaiset, mutta rungonmuoto on taas enemmän delfiinin näköinen valaan pyöreydellä ja koolla. Miekkavalaalla on myös korkea selkäevä, joka näkyy usein merenpinnan yläpuolelle, sen ollessa lähellä pintaa. Miekkavalas on yksi meren pedoista, jolla on erittäin monipuolinen ruokavalio. Se syö erittäin monipuolisesti kaikkia mahdollisia mereneläviä, kuten erilaisia kaloja, mustekaloja ja hieman suurempiakin merenalaisia nisäkkäitä. Välillä he saattavat jopa valita illallisekseen meressä uivan linnun. He selvästikin tietävät monipuolisen ruokavalion tärkeyden. Lajia myös esiintyy melkein kaikkialla, oikeastaan jokaisessa muussa meressä paitsi Itämeressä. Se on myös osaltaan harvinainen laji, nimittäin se on harvoja merenalaisia nisäkkäitä, jotka ovat sukunsa ainoita. Uhanalainen laji ei kuitenkaan vielä toistaiseksi ole ja toivottavasti ei tule olemaankaan.