Myrkyllistä, vaarallista ja herkullista

Myrkyllistä, vaarallista ja herkullista

Ensimmäisen kerran myrkyllisten kalojen aiheuttamiin seurauksiin törmättiin vakavasti toisen maailmansodan aikana vuosina 1941-1945 Tyynenmeren rannikoilla. Yhdysvaltojen sotajoukkueet olivat kaukana säännöllisistä ruokatoimituksista ja yrittivät saada ravintoa metsästämällä, poimimalla paikallisia kasviksia ja tietysti kalastamalla. Heillä ei ollut tarvittavaa opastusta kalastukseen ja kalalajeihin eikä heidän käyttämiään ruokia valvottu kenenkään aloitteesta, mikä johti useisiin myrkytyksiin – välillä jopa useamman ihmisen sairastumiseen ja sitä seuraavaan kuolemaan. Välillä sattuu myrkytystapauksia tänäkin päivänä, kun syödään joitakin merestä nostettuja kalalajeja tai simpukoita tietämättä, mitä ne ovat. Noin viisikymmentä kalalajia kolmesta eri heimosta pystyy varastoimaan elimistöönsä myrkkyä nimeltään tetraodotoksiini, joka on vaarallisimpia myrkkyjä ihmisen elimistölle. Kuolemaan johtava annos on noin 8 mikrogrammaa yhdelle kilogrammalle ihmisen painosta eli hyvin vähäinen määrä riittää vakaviin seurauksiin. Näiden heimojen kalat asustelevat trooppisissa ja subtrooppisissa merissä.

Takifugu Rubripes

Toiselta ja enemmän tunnetulta nimeltään fugu, tämä myrkyllinen kala kuuluu japanilaiseen ruokakulttuuriin ja siitä on olemassa myös japanilainen sanonta: ennen kuin ryhdyt syömään fugua, tee testamentti. Fugu kuuluu pallokalaheimoon ja se voi kasvaa melkein metrin pituiseksi, joten ei ole mikään ihme, että vähemmän kokeneet kalamiehet saattavat grillata sellaisen kalan koko perheen illalliseksi tietämättä sen vaaroja: sekä kalan koko että sen muoto näyttävät lihaisilta ja herkullisilta. Näitä kaloja saa pyydystettyä Tyynenmeren luoteisosasta eli juuri sieltä, missä toisen maailmansodan aikana oli läsnä yhdysvaltalaisia joukkueita – Japanin ja Kiinan vesistöissä. Fugu on yksi kuuluisimmista japanilaisista ruokista, mutta sitä saavat valmistaa vain erityisluvan hankkineet kokit. Aikaisempi kokemus tästä meren asukkaasta on aika synkkää: ihmisiä kuoli satoja vuodessa pelkästään sen takia, että fugua ei osattu valmistaa, paloitella ja syödä oikein.

Barrakuda

Barrakuda on kaunis petokala, joka kuuluu ahvenkalojen lahkoon. Barrakudia on olemassa erilaisia ja joitakin niistä käytetään ruokaan tonnikalan tapaan, mutta jotkut barrakudat voivat tuottaa kalamiehille ikäviä seurauksia. Näiden merikalojen myrkyllisyys vaihtelee vuodenajasta riippuen ja niiden myrkyllisimpiä osia ovat mäti ja maksa. Syy on siinä, että jotkut barrakudat ikään kuin varastoivat elimistössään suuria määriä elohopeaa ja kadmiumia, mutta sekään ei ole isoin ongelma vaan oikea vaara piilee levämyrkyissä: ne aiheuttavat ciguatera-myrkytyksiä. Tällaisen myrkytyksen oireita voi tuntea melkein heti tästä merikalasta valmistetun lounaan nauttimisen jälkeen. Ensin alkaa kutina huulissa, kurkussa ja kielessä; sen jälkeen ne tulevat pikku hiljaa tunnottomiksi. Vielä vähän aikaa ja alkaa oksettaa, nivelet tuntuvat kivuliailta ja jopa näkö voi muuttua oudon tuntuiseksi. Oireita on hyvin erilaisia ja vakavia, ja kuolemaan johtaneita myrkytystapauksia on noin seitsemän prosenttia kaikista myrkytyksistä.

Barrakuda
Barrakuda

Möhkäkalat

Möhkäkaloja on olemassa ainakin viisi eri lajia, joiden myrkyllisyys vaihtelee vuodenajasta riippuen niin kuin barrakudienkin tapauksessa. Möhkäkala voi kasvaa jopa kolme metriä pitkäksi ja sen paino voi olla puolitoista tonnia, mikä on aina houkutteleva saalis joka kalamiehelle, mutta tästä meren asukkaasta täytyy olla tarkkana: sen myrkyllisiä osia ovat mäti ja maksa, kun taas kalalihan myrkyllisyys kannattaa selvittää paikallisilta – niiltä ihmisiltä, jotka asuvat läheisillä rannoilla ja tietävät, milloin möhkäkalaa voi syödä ja milloin se on myrkyllinen. Tämänkin kalan myrkyllisyys perustuu tetraodotoksiiniin, jonka pahimpia seurauksia on kuolema hengityselinten halvaantumisen tuloksena.

Meillä myrkyllisiä kaloja ei juuri esiinny, mutta meriruoan kanssa kannattaa olla varovainen erityisesti matkustaessaan trooppisiin maihin. Siellä ruokakulttuuri on sen verran erilaista, että ilman myrkyllisiä kalojakin olo voi tulla huonoksi – ja miksi pitäisi maistaa kaikkea selvittämättä sen vaarallisuutta? Ja niin: vaikka Japani tunnetaan suhteellisen turvallisena maana, sielläkin tapahtuu säännöllisesti myrkytyksiä fugun väärän valmistuksen takia – vaikka parhaissa Tokion ravintoloissa. Herkullisia merireissuja!