Parempi olo meren rannalla

Parempi olo meren rannalla

Varmaan jokainen muistaa ne vanhat kaunokirjallisuudet opukset, joissa rakkauteen sairastunut ihminen kehotettiin lähteä meren rannalle. Myös keuhkotulehdusta sairastavat potilaat pyrittiin lähettämään lähemmäs merta muutamaksi viikoksi tai jopa kuukaudeksi, ja jokaisen lääkärin reseptikansiosta löytyi tämä valttikortti: rantaloma. Näin se oli niin kaunokirjallisuudessa kuin tosielämässäkin, ja tänäkin päivänä tulee välillä mietittyä: olisiko nyt se oikea hetki lähteä meren rannalle? Kun sinne loppujen lopuksi saavutaan, ja tarkoitankin nyt hieman lämpimämpää rantaa kuin helsinkiläistä Itämeren rantaviivaa, hengittäminenkin tuntuu erilaiselta puhumattakaan aina hienoista maisemista. Merta voi tuijottaa vaikka ikuisuuden – yhtä lailla kuin tulta tai työtä tekevää ihmistä. Lomalta paluun jälkeen oma energiakenttä tuntuu täysin uudelta ja voimia riittää joka projektiin. Mitä tämä ihmeellinen vaikutus siis on?

Meri-Ilman Koostumus Ja Sen Vaikutukset

Itse suhtauduin asiaan vähän skeptisesti, sillä kuvittelin, että sadan kilometrin etäisyydellä merestä on myös meri-ilma. Asia ei kuitenkaan ole näin ja nämä sata kilometriä vaikuttavat asiaan merkittävästi. Viimeisen todisteen siitä sain silloin, kun pystytin teltan Tyynenmeren rannalle noin viidenkymmenen metrin etäisyyteen vedestä. Seuraavana päivänä huomasin, että teltan viereen pysäköidyn moottoripyöräni jarrulevyt ovat kokonaan ruosteessa! Silloin viimeistään ajattelin, että kyllä siinä merkitsee yksikin kilometri sadoista kilometreistä puhumattakaan.

Meri-ilma pitää sisällään paljon erilaisia mineraaleja eli meren tapauksessa suoloja. Meriveden tutkimuksissa ollaankin päädytty siihen, että siitä löytyy melkein kaikkia jaksollisen järjestelmän alkuaineita, ja veden haihtuessa suuri määrä näitä aineita siirtyy myös ilmaan nostaen ilman ionisoituneisuutta. Hyödyllisimpiä yhdisteitä löytyy meri-ilmasta erilaisia: bromideja, jodideja sekä natrium-, kalium-, magnesium- ja kalsiumklorideja. Meri-ilma pitää sisällään myös erilaisia orgaanisia yhdisteitä tai itse asiassa niiden puoliintumisen tuotteita kuten vapaata typpeä, vetyä ja hiilidioksidia. Meri-ilman korkea ionisoituneisuus perustuu lisäksi ilmakehän sisältämiin inertteihin kaasuihin, joita ovat ksenon, neon, helium ja krypton. Eniten ihmiseen vaikuttaa kuitenkin niin yksinkertainen tekijä kuin meri-ilman runsas happi- ja otsoniyhdistepitoisuus. Suolaista meri-ilmaa voidaan pitää jopa niin sanottuna antiseptisenä ilmana: tällaisessa ilmassa ei ole tilaa erilaisille bakterioille ja viruksille, ja pölykin jää hyvin vähäiseksi.

Kenelle Suositellaan?

Meri-ilman hengittäminen parantaa verenkiertoa. Kun veren punahiukkasiin pääsee negatiivisesti varautuneita meri-ilmasta löytyviä hiukkasia, niiden aktiivisuus paranee ja siitä johtuen paranee myös verenkierto. Hyvä verenkierto on puolestaan yksi riittävän hapen määrän ehto, sillä elimistömme saa happea verisoluistamme. Verenkierron nopeutuminen nopeuttaa myös aineenvaihduntaa – ja tässä on muuten syy siihen, minkä takia lomalla tulee välillä syötyä paljon, mutta palaamme kotiin kuitenkin hoikempina kuin lomalle lähtiessä. Nopeampi aineenvaihdunta tarkoittaa muuten myös nopeampaa aivotoimintaa, ja juuri tämän ansiosta meri-ilmastossa tulee mitä rohkeampia ratkaisuja kotiin jääneisiin työhaasteisiin.

Ionisoitunut meri-ilma parantaa myös keuhkotuuletusta ja säätää sydämen toimintaa sopivaksi. Meri-ilman hengittäminen auttaa omaksumaan B-ryhmän vitamiinit paremmin, mikä on tärkeää iholle ja mikä on taas yksi selitys sille, että iho paranee rantalomalla nopeasti. Kaikille keuhkovaivoista kärsiville meri-ilma on suositeltua vakituiseksi elämän osaksi, joten kroonisesta yskästä kärsivä voi harkita muuttoa Espanjaan ihan vakavasti jo pelkkiin terveyssyihin perustuen. Meri-ilman sisältämä jodimäärä auttaa myös erittäin tärkeää elintämme, joka on nimeltään kilpirauhanen ja joka vastaa hormonitoiminnastamme: sitä ei aina tule tarkastettua, mutta yllättävän usein oma hormonitasapainomme ei olekaan kunnossa niinkin yksinkertaisesta syystä kuin riittämättömästä jodin määrästä.

Rantalomia ei tarvitse mainostaa ja sen tiedän hyvin. Kuten aiemmin kerroin, suhtauduin menneessä elämässäni rantalomiin ja muutenkin lomiin hyvin skeptisesti, mutta riitti kun kokeilin kerran. Jos mielessä on taas kysymys, pitäisikö vaihtaa olohuoneen sohva vai lähteä lomalle, valitse loma: sen jälkeen sinulla on energiaa vaihtaa kaikki kodin kalusteet.