Saman valtameren eri rannat osa 1

Saman valtameren eri rannat

Tässä vaiheessa minun täytyy myöntää, että en ole nähnyt merta ennen kuin päädyin Atlantin valtameren rannalle Dominikaaniseen tasavaltaan. Sitä ennen olen siis tietysti risteillyt kaikkien helsinkiläisten tapaan pari kertaa Tallinnaan ja vietin vähän aikaa pääkaupungin saaristoja soutuveneellä kiertäessä, mutta jotenkin Itämerta en ole vieläkään oppinut oikeana merenä pitämään – varsinkin sen jälkeen, kun myin sieluni kokonaan Atlantin valtameren puhtaille ja isoille aalloille.

Karibian Maisemissa

Elämäni ensimmäinen pitkä lento oli väsyttävää. Saavuimme meren rannalla olevaan hotelliin pienessä kaupungissa nimeltään Puerto Plata kello kahden maissa yöllä, ja seuraavalle aamulle oli isoja odotuksia: valtameren ääniä kuului hotellihuoneeseen asti. Aamulla varhaisin herättyäni lähdin heti tutustumaan uuteen ystävääni, josta lopuksi tuli sekä hyvä ystävä että opettaja. Mikä näkymä! Vesi ei näyttänyt silloin niin kirkkaalta kuin matkaoppaan esite mainosti, mutta loputon meren pinta ja kuuma ilma saavat varmasti jokaisen kaatumaan rannalla polvilleen, varsinkin kun tällaisessa maisemassa ollaan ensimmäistä kertaa.

Karibian Maisemissa
Karibian Maisemissa

Yllätyin itsekin, kuinka luonnolliselta tuntui uida hyvin suolaisessa vedessä ja kuinka helposti siellä kului aikaa. Rannallakin kaikki oli elävää: jokaisesta kynnen kokoisesta simpukasta tuli aina joku ulos, ja jossain vaiheessa ymmärsin, että Atlantin valtameren Karibian rannoilla elämä ei lopu koskaan. Täällä on aina hyvät elinolosuhteet kaikille tavanomaisille rannan asukkaille, ja heitä nähtiin paljon. Sen jälkeen oli meriurheilun vuoro ja siitä alkoi oikea Atlantin valtamereen rakastuminen, sillä ensimmäinen kokeiltu laji oli melonta. Olen siis melonut joskus aikoja sitten myös Suomessa, mutta siellä ei ollut sellaisia aaltoja ja luontokin oli täysin erilainen ja Karibian maisemista merkittävästi poikkeava. Pienen kajakin kanssa merellä voi tuntea itsensä pieneksi ja samalla hyvin vahvaksi, kun joutuu taistelemaan jokaisen isomman aallon kanssa. Seuraavaksi oli vuorossa surffailu ja siitä se lähti…

Martinique: Erilaista Ranskaa

Surffailu tuntui omalta lajiltani. Pari päivää surffailin Dominikaanisessa tasavallassa ja sen jälkeen palasin kotiin tarkasti tietäen, että seuraava lomani tulee olemaan nimenomaan surffailuaikaa. Eräänä hienona päivänä olin etsimässä netistä tietoa erilaisista rommin valmistajista, ja Martiniquen saaren nimi tuli eteen. Ihmettelin vielä siinä vaiheessa, että missähän sellainen sijaitsee? Ja seuraavana päivänä oli jo liput hankittu: Karibian alueella sijaitseva pieni saari, jonka olemassa olosta harva edes tietää, vaikutti täydelliseltä valinnalta. Näin se olikin. Saavuin surfileirille illan piemässä, mutta heti ensimmäiseksi lähdettiin tervehtimään valtamerta ja siitä se antoi sitten kiitosta. Martiniquen merielämä on täysin toisenlaista Dominikaaniseen tasavaltaan nähtynä, sillä jälkimmäiseksi mainitun väki ei jostain syystä suosi meriruokaa eikä meriurheilua, kun taas Martiniquen hullumpi porukka ottaa Atlantin valtameren antimista kaiken irti meriruoasta meriurheiluun. Siellä päästiin snorklaamaan, surfilaudalla olin kerran melkein hukkunut ja muistan vieläkin sen suolaisen veden maun suussa, ja saari oli kierretty kokonaan hyvien maisemien perässä. Melkein samanlaista kuin Dominikaanisessa tasavallassakin, mutta kuitenkin erilaista.

Näistä eteläisistä paikoista sanottakoon, että siellä voi oikeasti viihtyä. Mikä tahansa Karibian saari tuntuu paratiisilta, jos ajatellaan pelkästään saaren luontoa eikä saarella olevan valtion tilannetta. Leijalautailu on myös suosittua näillä alueilla ja siihen on olemassa kaikki puitteet: hyvä tuuli, hyvät aallot, hyvä ilma ja näin se on ympäri vuoden. Atlantin valtamereen tutustuminen kannattaakin omasta mielestäni aloittaa juuri tuolta lämpimältä rannikolta, minkä jälkeen voidaan siirtyä tekemään jo merkittävämpiä oivalluksia. Vaikka kuinka tuntuisi siltä, että Atlantin valtameri on kaikkialla samanlaista, näin se ei ole – ja siitä jatkan seuraavassa kirjoituksessa.