Sitruunahai

Sitruunahai

Olin hiljattain lomalla Afrikan Cape Verden saarilla. Täällä päädyin elämysmatkaan, jossa pääsin kahlaamaan haiden kanssa. Kahlaamaan, koska en ollut silloin vielä tarpeeksi rohkea uidakseni niiden kanssa, ja matkailuesite mainosti “turvallista tapaa tutustua erinomaisen kiinnostavaan hailajiin”. Siellä sitten valtameressä tasapainotellessani, samalla edeten yhä lähemmäksi noin kymmenen metrin päässä näkyviä eviä, veden ylttäessä jo liki vyötärööni, meidän ryhmän ohjaaja vastasi toisen turistin kysymykseen siitä, pureeko nämä hait: “Ei ne pure… kai… ainakaan, jos pysymme rauhallisina ja olemme niille kilttejä”! Selvittyäni reissusta hengissä, joskin osittain hyperventiloinnista vielä pökerryksissä olevana, päätin selvittää, onko sitruunahai tosiaan niin sanottu kiltti hailaji, vai huijattiinko minua vallan. Voinko nyt sanoa kahlanneeni tappajahaiden ulottavuudessa, henkeni ollessa uhattuna? Lisäänkö heti ansioluettelooni “rohkea elämysmatkailija”, joka syöksyy suoraan veteen haiden sekaan ilman mitään turhaa häkkiä suojakseni?! Häkithän ovat nössöille…

Negaprion brevirostris eli sitruunahai

Sitruunahai kuuluu tiikerihaiden heimoon. Tiikerihaita lajikkeena ei pidä sekoittaa yksittäiseen tiikerihaihin, joka on yksi suurimmista haista. Tiikerihait ovat luomihaikalojen lahkoon kuuluva heimo, johon kuuluu yhteensä 53 eri hailajia. Yksi näistä on siis sitruunahai, jonka erityispiirteitä ovat terävät hampaat, hyvä näkö sekä mieletön hajuaisti. Sitruunahailla on kuonossaan huokosia, joilla pystyy aistimaan erilaisia sähkökenttiä. Pääsääntöisesti sitruunahait käyttävät tätä erikoista taitoaan saaliseläinten metsästämiseen. Sitruunahain ravintona toimii pääasiallisesti luukalat, kuten monnit ja piikkimakrillit, mutta myös rauskut sekä itseään pienemmät hait. Ensimmäinen todiste sitruunahain pimeästä puolesta – kannibalismi!

Monnit

Monnit

Toinen sitruunahain erikoispiirre on sen kyky ottaa happea vedestä pohjalla maatessaan. Muut hailajit eivät tällaiseen kykene. Sitruunahai synnyttää kerralla 4-17 elävää poikasta, jotka ovat syntyessään noin 60 senttimetrin pituisia. Täysikasvuinen sitruunahai voi olla jopa kolmen ja puolen metrin pituinen. Ja kyllä, sitruunahai on nimensä mukaan keltainen väriltään! Tosin ei kokonaan, vaan sitruunahain iho ikään kuin hohtaa keltaista, ruskeaa ja/tai vihreää pigmenttiä. Väritys toimii naamiona hain uiskennellessa meren hiekkaista pohjaa pitkin.

Tappajahai(ko)?

Perehtyessäni sitruunahaihin ensimmäisenä kohtasin tiedon “sitruunahait eivät ole kiinnostuneita ihmisistä”, mutta olin edelleen skeptinen. Niinhän valkohaistakin on sanottu, ja nehän on niitä tunnettuja tappajahaita! Tässä kohtaa täytyy huomauttaa, että hait eivät oikeasti yleisesti ottaen ole kiinnostuneita ihmisistä, ja ajatus “tappajahaista” on lähinnä ihmisten luoma, irrationaaliseen pelkoon perustuva termi. Heti edellä mainitun lauseen jälkeen kerrottiin, että sitruunahait ovat hyökänneet ihmisen kimppuun vain 22 kertaa vuodesta 1580 alkaen. Kaksikymmentäkaksi! Mielestäni tämä pieni prosentuaalinen todennäköisyys tulla hain syömäksi olisi pitänyt ilmoittaa ennen päätöstäni lähteä silittelemään niitä. No, okei, ei sentään syömäksi, sillä yksikään näistä 22 tapauksesta ei ole ollut kohtalokas. Perehdyttyäni erilaisiin eläinhyökkäyksiin, todellisuudessa epäilen vahvasti tilanteen olleen sellainen, jossa hai on virheellisesti arvioinut ihmisen saaliiksi tai vaihtoehtoisesti hai on kokenut olevansa uhattuna, jolloin se on hyökännyt. Itse asiassa, ihmiset ovat pikemminkin vaaraksi sitruunahaille, joka on suosittu myyntikala sekä urheilukalastajien suosima saalis. Tässä kohtaa rupesin jopa hieman säälimään näitä lähes vaarattomia fisuja.

Jos kiinnostuit tästä erikoisesta (ja suhteellisen vaarattomalta vaikuttavasta) lajista, sitruunahaita voi kohdata rannikkovesissä – lähinnä Atlantin rannikoilla, Länsi-Afrikassa ja Tyynenmeren Amerikan rannikolla. Suosittelen! Itse ainakin koen olevani tuhat kertaa rohkeampi, kunhan jätän sitruunahaiden kiltteyden pois tarinastani, kun kerron kahlanneeni haiden seassa!