Valkohait

Valkohait

Valkohai on merissä elävä, haiden lajiin kuuluva, suuri kala. Sitä pidetään maailman suurimapana kalana. Se painaa kaksi tonnia ja kasvaa kuusimetriseksi tai jopa enemmän.

Elinympäristö ja ravinto 

Valkohait pitävät lämmöstä ja niitä elää kaikissa merissä, joiden lämpötila on 12 – 24°C, pääosin Karibianmeressä, Intian valtameressä sekä Tyynessämeressä. Valkohaita tavataan erityisesti Yhdysvaltojen, Floridan, Australian ja Etelä-Afrikan rannikoilla. Joskus niitä tavataan muun muuassa Välimeressä. Valkohait vaeltavat pitkiä matkoja  ja joskus saattavat eksyä pohjoiseenkin. Viime vuosina esimerkiksi Englannin rannikolla oli tehty havaintoja valkohaista. Yleensä hai pysyy lähellä meren pintaa, mutta se voi myös tarvittaessa sukeltaa. On havaittu, että sukeltaessaan se voi saavuttaa jopa 1 280 metrin syvyyden.Valkohai on petokala. Sille maistuvat lukuisat muut  merieläimet, kuten merileijonat, rauskot, merikilpikonnat, hylkeet, merinorsut, merisaukot, merilinnut, luukalat, tonnikalat ja pyöriäiset. Valkohait syövät mielellään myös kuolleiden valaiden haaskaa, koska sen rasva sisältää paljon energiaa. Pienemmät hait syövät yleensä vain kaloja, koska niiden leuat ovat liian hauraita isolle saalille. Suuret taas saattavat syödä muita haita. Valkohailla on erittäin keskeinen rooli ekosysteemissä, sillä se ylläpitää sen toimivuutta syömällä muiden lajien sairaita ja elinkyvyttömiä yksilöitä. Vuodessa valkohai saattaa kuluttaa jopa 11 tonnia ravintoa.

Valkohai on taitava saalistaja. Se saalistaa tavallisesti eläimiä, jotka uivat merenpinnassa tai merenpinnan lähellä. Saalistamiseen saattaa kuuluua parikin tuntia, sillä hai on valikoiva ja tarkka peto. Hyökkäys tapahtuu alhaalta, ja hai käyttää suurta voimaansa hyväksi hyökätessään. Mikäli saaliina on hylje tai kala, hain hyökkäys kohdistuu sen evään. Kun eväs on vahingoittunut, eläin kuolee nopeasti. Paras saalistuksen aika on aamulla, kaksi ensimmäistä tuntia auringonnousun jälkeen. Silloin näkyvyys on huono ja on siten suurempi todennäköisyys, että hai pysyy huomaamattomana. Hyökätessään hai on kääntynyt aurinkoon päin selällään. Valkohailla on suuressa kidassaan yli 300 hammasta, joista on suunnattoman teräviä. Saalistaessaan hai menettää ha.

Ikä ja lisääntyminen

Valkohait elävät jopa yli 70 vuoden vanhoiksi. Kuolleen hain eliniäin voidaan selvittää selkärangan kasvurenkaiden määrän perusteella. Sukukypsyyden saavuttamisiän arvellaan olevan uroksilla 24 vuotta ja naarailla jopa 33 vuotta, mutta tarkkaa tietoa ei ole.Myös haiden lisääntymiskäyttäytymisestä on hyvin vähän tietoa. Ei tiedetä tarkkaan, kuinka paritteleminen tapahtuu. Arvellaan, että haita kerääntyy paikalle, jossa on valaiden haaskaa. Tutkimusten perusteella tiedetään, että hai lisääntyy ovovivparisesti. Se tarkoittaa, että munan ympärille muodostuu ohut kalvo, jonka sisällä muna kehittyy turvallisesti. 11 kuukauden kuluttua tarpeeksi kehittynyt poikanen kuoriutuu ja lähtee ulos emon ruumista.

Valkohaita on yleisesti pidetty maailman vaarallisimpana lajina ihmiselle. Siitä huolimatta hai hyökkää ihmiseen vain harvoin, joten siihen kohdistuva pelko on liioiteltu. The International Shark Attack File -järjestö kertoo, että vuodesta 1876 lähtien hai on tappanut yhteensä vain 77 ihmistä.

Uhanalaisuus

Valkohai on luokiteltu hyvin uhanalaiseksi eläinlajiksi ja sitä on pyritty suojelemaan. Uhanalaisuuteen ovat vaikuttaneet liikakalastus, ravinnon puute ja haille sopivan elinympäristön tuhoutuminen. Tilanne ei kuitenkaan ole epätoivoinen, sillä Pohjois -ja Väli-Ameriikan merialueilla elää yhä 2000-3000 yksilöä, vaikka vuonna 2011 niiden määrän arvioitiin olevan vain 219. Onneksi hait elävät pitkään ja siten ehtivät lisääntyä.

Vuonna 2013 kuvaajat kohtasivat Guadalupen saarella valkohain, josta tuli maailman suurin kuvattu hai. Se oli seitsemän metriä pitkä ja ilmeisesti ainakin 50 vuotta vanha. Lisäksi kuvaajat arvioivat sen olevan raskaana. Kuvaajat käyttivät houkuttimena vedessä uitettavia lihapaloja ja kuvasivat haita häkeistä. He antoivat sille nimeksi Deep Blue. Kuvaajat ovat hyvin tyytyväisiä siitä, että valkohaiden suojelu on toiminut.